Kimbap bywa też zapisywany jako gimbap, gim bap albo kim pap. W Korei kimbap jest znany od lat sześćdziesiątych XX wieku, chociaż pewne źródła mówią o tym, że Koreańczycy poznali tę potrawę na początku XX wieku, podczas okupacji japońskiej. Kimbap różni się jednak znacząco od japońskiego sushi. Przykładowo do zaprawy ryżu dodawana jest sól wymieszana z olejem sezamowym, a nie sól, cukier i ocet ryżowy. Również składniki kimbapa są inne niż składniki wykorzystywane do przygotowania sushi. Jeśli jesteście ciekawi tego smaku, to zapraszamy na wypróbowanie naszych koreańskich kimbapów.
My serwujemy – do wyboru :
1) Kimbap z ostrą pastą z tuńczyka, omletem, marynowaną rzodkwią, tykwą, ogórkiem i marchewką,
2) Kimbap wege – z omletem, marynowaną rzodkwią, tykwą, ogórkiem i marchewką.