Kimpab

Kimbap

Kimbap bywa też zapisywany jako gimbap, gim bap albo kim pap. W Korei kimbap jest znany od lat sześćdziesiątych XX wieku, chociaż pewne źródła mówią o tym, że Koreańczycy poznali tę potrawę na początku XX wieku, podczas okupacji japońskiej. Kimbap różni się jednak znacząco od japońskiego sushi. Przykładowo do zaprawy ryżu dodawana jest sól wymieszana z olejem sezamowym, a nie sól, cukier i ocet ryżowy. Również składniki kimbapa są inne niż składniki wykorzystywane do przygotowania sushi. Jeśli jesteście ciekawi tego smaku, to zapraszamy na wypróbowanie naszych koreańskich kimbapów.

My serwujemy – do wyboru :
1) Kimbap z ostrą pastą z tuńczyka, omletem, marynowaną rzodkwią, tykwą, ogórkiem i marchewką,
2) Kimbap wege – z omletem, marynowaną rzodkwią, tykwą, ogórkiem i marchewką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s