Kimchi

Kimchi

Kimchi oznacza kiszonkę.

Na początku kimchi to była kiszona rzepa, poźniej, w wieku XIX, pojawiła się dziś wszechobecna kapusta pekińska i ostra przyprawa na bazie papryczek chili*.

Prozdrowotne właściwości kimchi:

Kimchi jest bogate w**:

  • witaminy A, B, C i błonnik,
  • kultury bakterii wspomagające trawienie,
  • wapń, żelazo i fosfor.

Dodatek czosnku i cebuli nadaje mu właściwości antybakteryjne.

Ponadto kimchi jest niskokaloryczne i uważa się, że ma właściwości antynowotworowe, odmładzające i wzmacniające układ odpornościowy.

Jest też podobno idealne na przeziębienie, anemię i kaca.

 

 

 

*Źródło: Kalicińska, V. Miller, Dom w Ulsan, czyli nasze rozlewisko. Korea Południowa oczami ekspata, National Geographic, 2016

**Źródło: M. Tomaszewska-Bolałek, Tradycje kulinarne Korei, Hanami, 2015

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s